A karácsonyi és újévi menüről csacsogott vendégével Áder János új podcastjában

Megosztás

A karácsonyi és újévi menüről, borválasztásról beszélgetett vendégével, Széll Tamás Michelin-csillagos séffel, konyhafőnökkel

a nagyjából havi 4,4 millió forintos nyugdíjból tengődő Áder János volt államfő

a Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent legújabb adásában, amelyről a lelkes MTI közölt részleteket.

Áder János a beszélgetés elején megemlítette, hogy a magyarok, bár lehetőségük lenne rá, leginkább karácsonykor fogyasztanak halat. Kitért arra, hogy egy haltermelésből élő ismerőse szerint a bolti értékesítésnél a karácsony előtti héten adják el az általuk megtermelt halmennyiség felét, az év többi részében a másik felét.

A volt köztársasági elnök sajnálkozott azon, hogy ugyan nagy becsben tartjuk a halat, hiszen karácsonykor a többség ezt fogyasztja, máskor azonban nem nagyon esznek az emberek halat.

A magyarok a halászlé-rántott hal kombinációt készítik a leggyakrabban, holott a régi szakácskönyvekben több száz halas recept található – mondta.

Széll Tamás szerint annak ellenére, hogy Magyarországnak gazdag a halkultúrája, kicsi a halfogyasztás. Ennek egyik oka, hogy a hal konyhakészre készítése (filézése, bontása) sokaknak “macera”, másik oka a félelem a szálkától.

A séf elmondta, náluk karácsonykor bográcsban készült bajai halászlé, rántott ponty majonézes burgonyával, mákos nudli, tepertős és burgonyás pogácsa kerül az asztalra.

Áder János kitért arra, hogy Széll Tamással közös szenvedélyük a horgászás, a konyhafőnök idei legnagyobb fogása egy 98 centiméteres csuka volt, amelyet visszaengedett.

Áder János szerint az 1990-es évektől jelentősen fejlődött a magyar gasztronómia, amit a Michelin-csillagok száma is bizonyít, javultak a magyar borok, azonban időnként az éttermek híján vannak annak a tudásnak, hogy a választott ételhez ajánljanak bort.

Széll Tamás ezzel kapcsolatban kiemelte, az étel és a bor párosítása külön szakma, az nem a séf, nem a pincér, hanem a sommelier feladata, azonban nem minden étterem alkalmaz sommelier-t, nem minden étteremben van olyan borkínálat, hogy érdemes lenne külön borpincért alkalmazni.

Egy magára valamit is adó étterem odafigyel arra, hogy a borkínálat megfelelő legyen a kínált ételekhez

– tette hozzá.

Az újévi menüre térve a konyhafőnök érdekességként elmondta, hogy míg a magyarok újévkor nem esznek halat, mert “elúszik a szerencséjük”, vannak országok, ahol éppen a halfogyasztással “úszik be a szerencse”.

Véleménye szerint a hagyományos ételek, mint a lencse, a malacsült jól elkészítve nem hiányozhatnak az újévi asztalról.

A podcast már megtalálható Áder Jánosnak, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökének új honlapján is.
A weboldal a www.aderjanos.hu címen érhető el.

Kapcsolódó cikkek